DXN Cordyceps - Kínai hernyógombaA Cordyceps sinensis egy gomba, Kínában, Tibet, Nepál területén nő, a hideg füves hegyek mintegy 3800 méteres tengerszint feletti magasságában. Cordyceps sinensis a tömlősgombák családjába tartozik.

Hogyan fedezték fel a Cordyceps sinensis gombát? 

Körülbelül 1500 évvel ezelőtt a tibeti és nepáli jak pásztorok a Himaláján észrevették, hogy állataik legelnek néhány gombát, és hirtelen nagyon energikusak és játékosak lettek. A pásztorok megvizsgálták amit a jakok ettek, és így fedezték fel a Cordycepst. 

A gomba spórái szétszóródnak, és megtelepszenek egy rovaron, hernyón, majd a gomba micéliuma kezd benőni a lárva testébe és kiszívja belőle a tápanyagokat. Végeredményben a gomba teljesen betölti a rovart, és az elpusztul.

Az első írásos feljegyzés a Cordycepsről Kr. u. 620-ból a Tang-dinasztiától származik. A kínai Cordyceps gyógyító tulajdonságait hamar nagyra becsülték az uralkodó császárok és nagy jelentőséget tulajdonítottak neki a hosszú élettartam megőrzésében. Az 1400-as évektől kezdve a tibeti tudósok széles körben alkalmazták a Cordycepst. A nyugati világban a 18. században vezették be a Cordycepst. Egy francia jezsuita pap, Jean Baptiste du HALDE vendége volt a kínai császár, amikor bevezették a Cordycepst és revitalizáló hatáskörét. A Cordyceps orvosi szövegben 1757-ben jelent meg először a Materia Medica összeállításban. Ettől kezdve a tudósokat is lenyűgözték a Cordyceps sinensis gomba kiváló egészségügyi tulajdonságai. A hagyományos kínai orvoslásban a Cordycepst tartják az egyik legfontosabb gyógyszer-élelmiszernek. A vadon élő Cordyceps sinensis annyira ritka volt az ókorban, hogy négyszeres tömegű ezüsttel fizettek érte. A modern termesztési technikák lehetővé teszik a Cordyceps sinensis termesztését ellenőrzött környezetben.

A Cordyceps nagyon népszerű minden fajta sportolók állóképességének javításában. Kerékpárosok, futók, hegymászók, úszók, triatlonisták nagy sikerrel használják.

1993-ban a Kínai Nemzeti Játékok rendezvényen a kínai női atlétikai csapat megdöntött 9 világrekordot. Az a tény, hogy egy csapat 9 világrekordot érjen el, kivételes esemény volt, még inkább lenyűgöző, és hihetetlen az a tény, hogy ez egy kevéssé ismert kínai atlétika csapat. Az emberek azonnal elkezdték vizsgálni, mit tettek a kínaiak, hogy ilyen nagyszerű teljesítményt eredményezett. A titok, mint kiderült, a csapat edzője egy italt készített Cordycepsből! Persze, a kemény edzést és a diétát is fontos megemlíteni, az edző nem a Cordycepsnek tulajdonította a csapat teljesítményét, csupán segített csapatának az energia és oxigén kapacitás megnövelésében.

Bár nem állítjuk, hogy a Cordyceps fogyasztásától majd hirtelen rekordokat döntögetünk, de lökést adhat az energia, a kitartás és az oxigén kapacitásunknak - érdemes adni egy esélyt a Cordycepsnek!

A Cordyceps, mint adaptogén működik, az egész testet egyensúlyban tartva, és a szervezet egészét kezeli.

A Cordyceps Sinensis az egyik legjobban becsült orvosilag alkalmazott gombafajta, amely igen jól ismert a hagyományos kínai orvoslás táplálékkiegészítői között.

A Cordyceps Sinensist sikeresen szaporították, miközben laboratóriumi körülmények között magasabb hatóanyag-tartalmat sikerült elérni.

A kutatások azt mutatták, hogy a Cordyceps nagy mennyiségben tartalmaz cordyceps savat, poliszaharidokat és B-12 vitamint.

Hosszútávú szedése javítja az immunrendszeri funkciókat, optimalizálja a szervek működését, ezáltal igen hatékony az egészségmegőrzésben.

A Cordyceps Sinensis jótékony hatásai:

1) tisztítja a légutakat
2) serkenti a veseműködést
3) javítja az immunrendszer hatékonyságát
4) harmonizálja a máj és a béltraktus működését
5) a hagyományos kínai orvoslásban az impotencia gyógyszereként is használják
6) csökkenti a koleszterin szintet
7) emeli a szövetek oxigénszintjét
8) növeli a szexuális érdeklődést
9) csökkenti a változókori panaszokat
10) erősíti a legyengült szervezetet